Adagium wint DCFA Deal of the Year Award 2018

Tijdens de jaarlijkse verkiezing van de ‘Deal of the Year’ van de Dutch Corporate Finance Association (DCFA) is de prijs toegekend aan Adagium voor haar rol in de verkoop van Biogas Plus aan ENGIE.

De vakjury, bestaande uit Hans Biesheuvel (Ondernemend Nederland), Peter Rikhof (Brookz) en Pieter Wilde (Antea Participaties) was unaniem van mening dat deze overname de meest complexe, creatieve en multidisciplinaire transactie van 2018 was.

Adagium heeft haar klant Biogas Plus intensief begeleid in de verkoop van de onderneming aan ENGIE. Dit proces kenmerkte zich door grote cultuurverschillen tussen een snel groeiend Brabants MKB-bedrijf en een grote Franse multinational. De overname past goed bij de ambitie van ENGIE om een leidende rol in de energietransitie te nemen. Door deze overname zet ENGIE een grote stap op het gebied van groengas ontwikkeling in Nederland. Biogas Plus heeft uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van het biologische proces en de bijbehorende technologie voor zowel co-vergisting, afvalvergisting als mestvergisting. ENGIE en Biogas Plus passen strategisch goed bij elkaar. Beide hebben de ambitie om sterk te groeien op het gebied van groengas. Door de kennis en ervaring van Biogas Plus krijgt ENGIE een prominente positie in de Nederlandse markt waardoor de ontwikkeling van groengas kan worden versneld. Biogas Plus kan door de overname gebruik maken van het internationale netwerk van ENGIE en de groeiambities in Europa vormgeven. Zo wordt naast diverse projecten in Nederland al gewerkt aan projecten in Frankrijk.

Juryvoorzitter Hans Biesheuvel legt tijdens de bekendmaking uit: “De drie genomineerde transacties waren stuk voor stuk prachtige voorbeelden van complexe deals die door deskundige adviseurs tot een goed einde zijn gebracht. Adagium heeft ons in haar presentatie van vanmiddag overtuigd: de passie en het Brabantse lef heeft uiteindelijk bij de jury de doorslag gegeven”.

Jurylid Peter Rikhof wijst op het grote aantal aanmeldingen van dit jaar. “Daarnaast was ook de kwaliteit van de aangemelde deals uitermate hoog, de jury had dit jaar een lastige taak om uit het grote aantal aanmeldingen drie genomineerden voor de finale te selecteren”.

Pieter Wilde, bestuurslid van de DCFA en lid van de jury noemt de winnende transactie een schoolvoorbeeld van waar de beroepsvereniging voor staat. “Onze leden zijn Corporate Finance specialisten uit alle disciplines. Zowel fusie- en overnameadviseurs als advocaten, bankiers, fiscalisten en private equity investeerders. De multidisciplinaire samenwerking en kennisdeling tussen deze disciplines staat bij ons hoog in het vaandel. Ik ben er enorm trots op dat onze leden elk jaar weer cases indienen die de hoge kwaliteit van hun dienstverlening en onderlinge samenwerking laten zien”.

De andere genomineerden voor de ‘Deal of the Year’ waren Marlon Brand en Frank Verbeek van Improved / DrakeStar  met de financiering van Fairphone en Carlo Caria van Aeternus met de aankoop van Bijlsma en Primoteq door KIS.

Over DCFA
De DCFA is een onafhankelijke vereniging van ervaren fusie- en overname professionals gericht op multidisciplinaire samenwerking en uitwisseling van kennis, netwerk en ervaring onder haar leden door diverse inhoudelijke en netwerk bijeenkomsten te organiseren en een online platform te bieden voor haar leden.

Over Adagium
Adagium bedrijfsoverdrachten in Veghel is, al ruim 12,5 jaar, gespecialiseerd in het begeleiden van Bedrijfsovernames, Bedrijfsfinanciering, Bedrijfsadvies en Waardebepalingen.

Over Biogas Plus
Biogas Plus staat bekend als de expert voor alles wat met biogas en droging te maken heeft. Zij combineren uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van het biologisch proces met een zeer ruime expertise op het gebied van de bijbehorende technologie. Dit geldt voor co-vergisting, afvalvergisting en voor mestvergisting. Biogas Plus is hierin uniek. Naast het produceren van kwalitatief hoogwaardig biogas tegen de laagst mogelijke kostprijs richten zij zich op het verwerken van mest en digestaat. Hiervoor hebben ze verschillende soorten drooginstallaties en een modulair pasteurisatie-systeem in het productenpakket. De ontwikkeling en engineering van deze producten doet de onderneming zelf. Biogas Plus is de aangewezen partner voor alles dat met biogas en mestverwerking te maken heeft. Het opwekken van biogas past als alternatieve energiebron binnen de energietransitie in Nederland.

Foto’s
Klik hier om het fotoalbum van de Nieuwjaarsbijeenkomst op 17 januari 2019 te bekijken. U heeft hiervoor een Google account nodig.